50 års jubilæum og veteranaften

Af Benny Nygaard.

Efter den særdeles trælse lange periode med covid-19, der egentlig stadig spøger overalt, lykkedes det endelig Gug Boldklubs Venner igen at holde en fest i klubhuset.

Og det blev et brag af en fest – med fejring af Vennernes 50 års jubilæum kombineret med endnu en veteranaften, i øvrigt nu nr. 11 af slagsen. Så – billedligt talt – lykkedes det således at slå to fluer med ét smæk, som det nogle gange udtrykkes.

Med mere end 100 deltagere var der rigtig god opbakning, selv om der – i dagene op til arrangementet – var en del frafald, forårsaget af den hærgende covid-19.

Se de mange helt usorterede fotos fra aftenen her ]

I anledning af jubilæet bød Vennerne på lækker mad og liflige drikke, som de mange fremmødte kunne nyde ad libitum. Ellers gennemførtes arrangementet på nogenlunde traditionel vis med de velkendte højdepunkter, nemlig med en ukendt gæstetaler, uddeling af Venneprisen samt både først og sidst Olsens flotte amerikanske lotteri, hvortil mange gavmilde sponsorer havde foræret gode gevinster til det ædle formål.

Som nævnt skulle det fejres, at det – torsdag den 22. april sidste år – efterhånden var 50 år siden, at en række gode Gug-folk med tilknytning til Gug Boldklub fik den gode idé at oprette støtteforeningen. Og tænk, fem af de tilstedeværende – aftenens toastmaster, Jørn Jeppesen, samt endvidere Christian Christensen, Jess Pedersen, Vagn Sørensen og undertegnede var sågar blandt dem, der stod bag den allerførste af datidens store byfester – den i sommeren 1972, altså for nu også snart 50 år siden. Som tiden dog går, ja vel iler, vil mange nok sige.   

Tiderne skifter – som bekendt – og tydeligvis er den nu traditionelle veteranaften et godt alternativ og en god anledning til at møde gode venner fra de gamle dage, hvor alle var noget yngre. Og det har egentligt vist sig, at nogle, som ikke har været på klubanlægget længe, også dukker op og dermed bakker op om idéen bag arrangementet.

Hin mandag aften var der således godt fyldt op i klubhusets loftsetage som fra første minut summede af godt humør og gensynsglæde.
Og endnu en gang var der flere spillere, der med rette kan kaldes ægte veteraner – spillere helt tilbage fra tresserne og halvfjerdserne. Og ja, det er da længe siden, efterhånden.
Herudover var det en fornøjelse også at hilse på en række af klubbens tidligere formænd – og i øvrigt sammen med den nuværende Henrik Gaardsøe. Og, hvor godtfolk er, kommer godtfolk til, så vi havde også besøg af flere af klubbens tidligere trænere samt bl.a. den tidligere foredragsholder og Superliga-træner, nu byrådsmedlem Søren Kusk, som tilsyneladende trivedes i det gode selskab.           

Gug Boldklubs tidligere formand, Jørn Jeppesen, styrede igen i år arrangementet med lune, høj stemmeføring og sikker hånd, så dette tidsmæssigt forløb så nogenlunde efter programmet.

Indledningsvis blev der dineret med lækker mad, tilberedt af en klubbens seniorspillere, Morten Klagenberg, og effektivt serveret af frivillige hjælpere. Alle så således ud til at nyde dette festmåltid – som var ledsaget af ædle vine og andet godt.   

Til den efterfølgende kaffe blev der serveret lækre kaloriebomber i form af dejlige fastelavnsboller med flødeskum, sponsoreret af vores tidligere ungdomsspiller bagermesteren i Nørager, Peter Rask. Altid godt med gode forbindelser!  

Gennem årene har der ligeledes været tradition for, at en kendt person i fodboldverdenen kom forbi og underholdt deltagere med lidt af det, der foregår uden for Gug Boldklub. De fleste gange har navnet på denne været hemmeligholdt for at have det lidt sjovt dermed.

Således også denne gang, der i øvrigt var særlig interessant, idet Gug Boldklubs tidligere formand, Claus T. Larsen, som ejer det store el-installationsfirma KT Elektric, havde tilbudt Vennerne at være sponsor for en kendt foredragsholder. Opgaven med at få en aftale i hus, havde Claus i øvrigt overdraget til en af sine gode medarbejdere, Thomas Gaardsøe.

Mange husker sikkert Thomas for hans tid i AaB, hvor han var en særdeles kontant forsvarsspiller, der i øvrigt bragte ham til England samt på det danske landshold. Thomas færdedes i øvrigt tilbage i tiden ofte på Gug Stadion, hvor han skulle følge med i storebrors Peters kampe som frontangriber på 1. holdet.

Begejstringen var derfor enorm stor, da Thomas kom med aftenens hemmelige gæst, Morten Bruun, som alle inden for fodboldverdenen vel kender – fodboldprofessoren over dem alle. Som mange måske ved, har Morten Bruun de seneste par år skrevet et par bestsellere om fodbold – Matchday om engelsk fodbold og Kampdag om dansk fodbold.
I aftenens foredrag tog Morten Bruun udgangspunkt i den sidstnævnte bog – og koncentrerede sig især om fortællinger vedrørende de nordjyske hold, som er eller har været  på øverste niveau. Og som et kuriosum deromkring overværede Morten Bruun tilfældigvis hin kamp på Frederikshavn stadion – eller rettere Empire Stadium, som det kaldes nu om dage – da jyllandsserieholdet fra Gug Boldklub var på besøg – onsdag aften den 2. september 2020. En kamp som Gug Boldklub vandt med 2-1 på to mål af Tommi Fabricius. Og i en kamp, hvor Gug Boldklub var en klasse bedre end Frederikshavn - efter Morten Bruuns udsagn. Med hans indsigt i det ædle spil en flot vurdering af de mange talenter, vi har opfostret og havde sendt på banen netop denne aften. Morten Bruun var i øvrigt under kampen i godt selskab med bl.a. Gug Boldklubs tidligere træner, Leif Skov, som plejer at være fast deltager i vores veteranaftener, men i år desværre havde meldt afbud.  

Under foredraget skete der i øvrigt noget ret usædvanligt, nemlig at lyset i det store lokale gik ud – bogstaveligt talt. Morten Bruun lod sig dog ikke ryste deraf, så i skæret af stearinlys fortsatte han ufortrødent med sine mange anekdoter. Heldigvis var der flere elektrikere i det store selskab, så skaden blev gjort god efter et kvarters tid i mørket.
Ud over at fortælle om sit kendskab til de nordjyske divisionsklubber fremhævede Morten Bruun de store fodboldnavne heroppefra – Harald Nielsen og Henning Jensen. Og han anbefalede, at alle der endnu ikke har set de to flotte skulpturer af spillerne, der er opstillet ved Arena Nord i Frederikshavn og i Nørresundby FB’s klubhus benytter en snarlig lejlighed dertil.

Det vil her føre for vidt at opremse flere af de mange guldkorn, vi fik fra Morten Bruun, men det kan stærkt anbefales at læse hans bog Kampdag – om dansk fodbold, hvori han tydeligvis beskriver sin store indsigt – og ikke mindst fortæller om de mange fællestræk, klubberne og spillerne har, uanset niveau.

Vennerne fik i øvrigt en særlig jubilæumsgave af den betænksomme Morten Bruun, nemlig et eksemplar af hans nyeste bog, Kampdag – endda med dedikation.

Til gengæld fik han selv en slags overraskelse med hjemover, idet han blev præsenteret for en af klubbens tidligere trænere, 89-årige Caspar Steffensen, som tilbage i 1955 deltog i den første danske pokalfinale, hvor Aalborg Chang tabte 0-4 til AGF. Et nostalgisk vingesus, som blev honoreret med stor klapsalve!                

Tiden var nu inde til at hædre en af klubbens mange ildsjæle med årets vennepris.  Brian Harbo fra Realmæglerne havde i år sponsoreret et gavekort dertil – og sammen med Vennernes formand, Jørn Axelsen, overrakte Brian Harbo gavekortet til Erik Nøhr Andersen for mange års ihærdigt arbejde i klubben på forskellig vis.   

Sidste punkt på dagsordenen for aftenen var som altid udtrækning og omdeling af de mange gevinster fra Olsens traditionelle kæmpestore amerikanske lotteri. En sikker succes – ikke mindst med de mange gavmilde sponsorer, der stod bag med fine gevinster!

Herefter ringede ordstyrer Jørn Jeppesen med klokken for sidste gang – og ønskede alle tak for fremmødet og god hjemtur.

Endnu en vellykket aften på klubanlægget var gennemført, forlød det fra pålidelige kilder – nemlig fra flere af deltagerne.

Vennerne iler til med EN STOR TAK til alle, der medvirkede til endnu en god aften i klubben.

TAK til alle jer, der mødte op, og god bedring til jer, der på grund af covid-19 måtte melde fra i sidste øjeblik.
STOR TAK til alle jer, der hjalp med de mange praktiske gøremål. Og TAK for flotte gaver i anledning af jubilæet – og de tilhørende bevingede ord.
Sidst men ikke mindst STOR TAK til vores mange generøse sponsorer – med
KT Elektric v/Claus T. Larsen og Thomas Gaardsøe, Nørager Bageri v/Peter Rask og Realmæglerne v/Brian Harbo i spidsen.

Og mon ikke Vennerne holder endnu et arrangement til næste år – den sidste mandag i februar? 

[ Se de mange helt usorterede fotos fra aftenen her ]