Klubbladet fylder 50

FRA REDAKTIONEN: KLUBBLADET FYLDER 50.
Om fodboldgeniet Cruyff, klippe-klistre projekter og et klubblad på retræte.

Af Kristian Møller Andersen.

Læs KLUBBLAD, nr. 1, 2022 ] 

50 år på bagen er da alligevel noget. Tænk sig at Gug Boldklubs første klubblad kom på gaden i det herrens år 1972. Et år hvor aviserne (dem på papir) bl.a. kunne berette, at Danmark stemmer sig ind i EF (EU), at der er terror ved de Olympiske Lege i München og at den frie abort indføres i Danmark.

Og for os fodboldinteresserede skal det nævnes, at det er året, hvor Vesttyskland vinder EM med 3-0 over Sovjetunionen på Heysel Stadion i Bruxelles, Vejle Boldklub bliver dansk mester foran B1903 og Ajax slår Inter Milano 2-0 i Mesterholdenes Europa Cup på to mål af fodboldgeniet Johan Cruyff.

Ja, så mange år er det faktisk siden! 
 
Klubbladet så dagens lys på initiativ af en af tidens ildsjæle, Eigil Linné, der også fungerede som redaktør de første år. Klubbladet dengang var et klippe-klistre projekt, hvor siderne fortrinsvis blev skrevet på skrivemaskine, klippe-klistret sammen, fotokopieret i et mindre oplag og herefter omdelt til klubbens medlemmer. Trykkvaliteten lod derfor meget tilbage at ønske ift. de nuværende eksklusive udgaver trykt på ’150 grams silk-bestrøget og genanvendt miljøpapir’. Men bare det at Gug Boldklub fik et klubblad var stort, da flere af klubberne rundt omkring allerede havde et blad. 

De første udgaver af bladet er desværre ikke bevaret og det første klubblad, der findes i klubhuset, er fra marts 1973. I 1972 spillede klubbens førstehold i øvrigt i serie 3 og årets debutanter var senere store navne i klubbens historie som bl.a. Michael Larsen (166 kampe), Poul Jeppesen (139 kampe) og Allan Hübertz (88 kampe). Ja, ja, ja, jeg ved godt, at man skal være ret grå i toppen for at kunne huske dem!

I begyndelsen kom bladet i fire årlige exemplarer og senere, meget senere, kom internettet som bekendt til og lagde pres på bladet, som en selvfølgelig formidler af klubbens liv og levned. Antallet af årlige udgivelser faldt til tre i 2001 og herefter, som nu, til blot to årlige exemplarer i 2014. Og nævnes skal da også, at bladet først i 2009 begyndte at udkomme i farver. 
 
Redaktører gennem historien har været få, men betydningsfulde. Efter Eigil Linné var det lidt uorganiseret og blev derfor varetaget af tidens formænd i skikkelse af Bruno Schnoor og Johs. Knudsen. Herefter tog Benny Nygaard over før hhv. Ruth Larsen, Jørn Lind og senest – nu igen - Benny Nygaard sidder med ansvaret for bladet. 

Undertegnedes bladsamling strækker sig i øvrigt kun tilbage til 1985, så man skal være vaks ved havelågen og have sine kontakter i orden for at opdrive diverse facts fra før den tid.

Hvor længe bladet fortsætter med at udkomme er jo svært at sige. Men så længe der er en redaktion, der brænder lidt for sagen og et blad, der isoleret set giver økonomisk overskud pga. annoncer og sponsoromtaler, ja så, hvem ved, fortsætter det måske nogen år endnu. Andre foreningsblade har for længst lukket og slukket og er gået online. 

Nyd det så længe det varer!

[ Læs KLUBBLAD, nr. 1, 2022 ]



Klubbladet, 1-1973, 2. årgang.